مرکز بهداشت شهدای انقلاب
اصول تغذیه صحیح در ماه مبارک رمضان در شرایط اپیدمی کرونا
در حال حاضر، مهمترین راه پیشگیری از ابتلا به بیماری کرونا، رعایت دقیق اصول بهداشت فردی و پیروی از تغذیه صحیح به منظور تقویت سیستم ایمنی بدن برای مقابله با بیماری کووید 19 می باشد.
در حال حاضر، مهمترین راه پیشگیری از ابتلا به بیماری کرونا، رعایت دقیق اصول بهداشت فردی و پیروی از تغذیه صحیح به منظور تقویت سیستم ایمنی بدن برای مقابله با بیماری کووید 19 می باشد، اما در این روزها که مصادف شده با ایام مبارک رمضان و روزه داری، لازم است برخی نکات مهم تغذیه ای جهت حفظ و ارتقای سلامت اعضای خانواده و پیشگیری از بیماری رعایت شود.
در ماه مبارک رمضان نیز، مانند همیشه با پیروی از برنامه غذایی متنوع و متعادل، یعنی تامین انواع مختلفی از مواد غذایی مورد نیاز برای حفظ سلامت بدن و رعایت میانه روی با محدود نمودن غذاهای دارای چربی، قند، نمک زیاد و ترکیبات افزودنی، توصیه می شود.
وعده غذایی در سحر:
به طور کلی غذاهای ساده و سبک مثل انواع پلو و خورش در حجم کم برای افرادی که فعالیت بدنی بیشتری در طول روز دارند و یا غذاهای سبکتر شبیه وعده صبحانه برای افرادی که در طول روز فعالیت کمی دارند، برای وعده سحر می تواند مناسب باشد.
در وعده سحر سبزیجاتی که آب بیشتری دارند مثل کاهو، خیار و گوجه فرنگی، می تواند در طول روز از تشنگی و کم آبی بدن جلوگیری کند؛ همچنین از مصرف نوشیدنی های خیلی شیرین مثل نوشابه های گازدار، شربت ها و چای پررنگ که موجب تشنگی، خشکی دهان و گلو در طول روز می شوند جدا خودداری کنید.
بهتر است در وعده سحر از مصرف غذاهای پروتئین دار مثل انواع کباب، جوجه کباب، ماهی و غذاهای خشک و سرخ کردنی مثل کتلت و کوکو، سوسیس، کالباس، پیتزا و کله پاچه به دلیل ایجاد تشنگی و خشکی دهان در طول روز پرهیز شود.
وعده غذایی در افطار:
در وعده افطار باید ضمن پرهیز از پرخوری، از غذاهای سبک و در عین حال پر انرژی استفاده شود؛ سعی کنید غذا به آرامی جویده شود.
در هنگام افطار بدن نیاز به یک منبع انرژی به شکل گلوکز دارد که کاهش قند خون در ساعات روزه داری را جبران کند. موارد زیر برای وعده افطار توصیه می شود:
مصرف یک لیوان آب گرم، چای کمرنگ و یا یک لیوان شیر گرم همراه با خرما با عسل در شروع افطار
استفاده از غذاهای سبک مثل فرنی، شیر برنج، نان و پنیر و سبزی
انواع سوپ کم چرب، آش کم حبوبات و سبک، حلیم بدون روغن
سیب زمینی آب پز، سبزی های پخته مثل کدو، کلم، گل کلم، هویج و نخود فرنگی، تخم مرغ آبپز، کره و عسل غذاهای مناسبی برای افطار هستند.
توصیه می شود که در وعده افطار در صورت امکان 2-3 عدد خرما مصرف شود.
همچنین مصرف زولبیا و بامیه که دارای مقادیر زیادی قند و چربی، اسید های چرب اشباع و ترانس است، پسیار محدود شود و به طور کلی زیاده روی در مصرف مواد قندی و شیرین از جمله حلوا، شله زرد خیلی شیرین و در وعده افطار علاوه بر اینکه منجر به اضافه دریافت انرژی و چاقی می شود، موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن نیز می شود.
وعده غذایی شام در روزه داری:
شام به عنوان یکی از وعده های غذایی مهم در روزه داری باید مورد توجه قرار گیرد؛ بهتر است افراد روزه دار حدود یک ساعت پس از صرف یک افطار بسیار ساده و سبک اقدام به خوردن شام نمایند؛ در وعده شام می توان از گروه گوشت، مرغ یا ماهی، حبوبات، نان یا برنج، انواع کوکو ها و کتلت کم روغن، خوراک های مختلف با نان سبوس دار همراه با سبزی و سالاد، ماست و یا دوغ استفاده کرد.
غذایی که در وعده شام خورده می شود باید کم چرب و کم نمک باشد؛ پس از شام و تا قبل از خواب مصرف میوه و مایعات برای جبران کم آبی بدن و حفظ سلامت و ایمنی بدن توصیه می شود.
مصرف سبزی، سالاد در هنگام افطار و خوردن میوه بین افطار و شام و در فاصله زمانی بین افطار تا سحر به دلیل اینکه منبع خوبی از ویتامین C و پیش ساز ویتامین A می باشد، برای تقویت سیستم ایمنی مفید می باشد؛ همچنین سبزیجات و میوه ها دارای مقادیر کافی فیبر هستند که به پیشگیری از پیوست کمک می کنند.
اعظم زمانی – کارشناس واحد بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت شهدای انقلاب
نظر دهید