متن استاتیک شماره 63 موجود نیست
  • 1400/01/25
  • - تعداد بازدید: 517
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه
مرکز بهداشت شهدای انقلاب

اصول تغذیه صحیح در ماه مبارک رمضان در شرایط کرونا

در حال حاضر بیماری کووید 19 به عنوان یک بیماری همه گیر ( پاندمی) در همه کشورهای جهان انتشار یافته است. مهمترین راه پیشگیری از ابتلا به این بیماری رعایت دقیق اصول بهداشت فردی و پیروی از تغذیه صحیح به منظور تقویت سیستم ایمنی بدن برای مقابله با بیماری کو وید 19 می باشد.

در حال حاضر بیماری کووید 19 به عنوان یک بیماری همه گیر ( پاندمی) در همه کشورهای جهان انتشار یافته است. مهمترین راه پیشگیری از ابتلا به این بیماری رعایت دقیق اصول بهداشت فردی و پیروی از تغذیه صحیح به منظور تقویت سیستم ایمنی بدن برای مقابله با بیماری کو وید 19 می باشد. اما در این روزها که مصادف شده با ایام مبارک رمضان و روزه داری، لازم است برخی نکات مهم تغذیه ای جهت حفظ و ارتقای سلامت اعضای خانواده و پیشگیری از بیماری رعایت شود.

 
 

در ماه مبارک رمضان نیز مانند همیشه پیروی از برنامه غذایی متنوع و متعادل یعنی تامین انواع مختلفی از مواد غذایی به تناسب با یکدیگر و مقادیر کافی از مواد مورد نیاز برای حفظ سلامت بدن و رعایت میانه روی با محدود نمودن غذاهای دارای چربی، کلسترول، قند، نمک زیاد و ترکیبات افزودنی توصیه می شود.

در ایام روزه داری وعده سحری و دو وعده افطار و شام وعده های اصلی می باشد.

 

 وعده غذایی در سحر:

به طور کلی غذاهای ساده و سبک مثل انواع پلو و خورش در حجم کم (برای افرادی که فعالیت بدنی بیشتری در طول روز دارند) و یا غذاهای سبکتر شبیه وعده صبحانه برای افرادی که در طول روز فعالیت کمی دارند) برای وعده سحر می تواند مناسب باشد.

در وعده سحر سبزی هایی که آب بیشتری دارند و در طول روز از تشنگی و کم آبی بدن جلوگیری می کنند مثل کاهو، خیار و گوجه فرنگی مصرف شود. نوشیدنی های خیلی شیرین مثل نوشابه های گازدار ، شربت ها و چای خیلی شیرین و چای پررنگ هم موجب تشنگی، خشکی دهان و گلو در طول روز می شوند و توصیه می شود در وعده سحر مصرف نشوند.

بهتر است در وعده سحر از مصرف غذاهای پر پروتئین مثل انواع کباب ، جوجه کباب ، ماهی و غذاهای خشک و پر روغن مثل کتلت و کوکو، سوسیس و کالباس ، پیتزا، کله پاچه و هم چنین غذاهای چرب و سرخ شده و پر ادویه موجب احساس تشنگی و خشکی دهان در طول روز می شوند . به ویژه در شرایط فعلی که با شیوع بیماری کووید 19 مواجه هستیم پرهیز شود.

 

وعده غذایی در افطار:

در وعده افطار باید ضمن پرهیز از پرخوری، از غذاهای سبک و در عین حال پر انرژی استفاده شود. سعی شود غذا به آرامی جویده شود. در هنگام افطار بدن نیاز به یک منبع انرژی به شکل گلوکز دارد که کاهش قند خون در ساعات روزه داری را جبران کند. موارد زیر برای وعده افطار توصیه می شود:

مصرف یک لیوان آب گرم، چای کمرنگ و یا یک لیوان شیر گرم همراه با خرما با عسل در شروع افطار.

استفاده از غذاهای سبک مثل فرنی، شیر برنج ، نان و پنیر و سبزی

انواع سوپ کم چرب، آش کم حبوبات و سبک، حلیم بدون روغن

سیب زمینی آب پز، سبزی های پخته مثل کدو، کلم، گل کلم ، هویج و نخود فرنگی ، تخم مرغ آبپز، کره و عسل غذاهای مناسبی برای افطار هستند.

توصیه می شود که در وعده افطار در صورت امکان 2-3 عدد خرما مصرف شود.

مصرف بامیه و زولبیا که دارای مقادیر زیادی قند و چربی ، اسید های چرب اشباع وترانس است ، پسیار محدود شود . به طور کلی زیاده روی در مصرف مواد قندی و شیرین از جمله حلوا، شله زرد خیلی شیرین و در وعده افطار علاوه بر اینکه منجر به اضافه دریافت انرژی و چاقی می شود، موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن نیز می شود.

 

وعده غذایی شام در روزه داری :

شام به عنوان یکی از وعده های غذایی مهم در روزه داری باید مورد توجه قرار گیرد. بهتر است افراد روزه دار حدود یک ساعت پس از صرف یک افطار بسیار ساده و سبک اقدام به خوردن شام نمایند. . در وعده شام می توان از گروه گوشت ، مرغ یا ماهی ، حبوبات ، نان با برنج ، به شکل پلو و خورش ، کو کوها و کتلت کم روغن، خوراک های مختلف با نان سبوس دار همراه با سبزی و سالاد ، ماست و پا دوغ استفاده کرد.

غذایی که در وعده شام خورده می شود باید کم چرب و کم نمک باشد. پس از شام و تا قبل از خواب مصرف میوه و مایعات برای جبران کم آبی بدن و حفظ سلامت و ایمنی بدن توصیه می شود.

 مصرف سبزی، سالاد در هنگام افطار و خوردن میوه بین افطار و شام و در فاصله زمانی بین افطار تا سحر به دلیل اینکه منبع خوبی از ویتامین C و پیش ساز ویتامین A می باشد برای تقویت سیستم ایمنی بدن توصیه می شود، سبزی ها و میوه ها هم چنین دارای مقادیر کافی فیبر هستند که به پیشگیری از پیوست کمک می کنند.

در وعده شام به جای مصرف نوشیدنی های شیرین مانند انواع نوشابه های گازدار، ماءالشعیر ، آب میوه های صنعتی و انواع شربت ها، توصیه می شود از آب آشامیدنی سالم ، دوغ و عرقیات سنتی و شربت های خانگی بسیار کم شیرین استفاده شود.

 

 

اعظم زمانی-کارشناس تغذیه واحد بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت شهدای انقلاب
 
پایان خبر
 
 
محمد امین افتخاری-مسوول روابط عمومی مرکز بهداشت شهدای انقلاب
  • گروه خبری : اخبار,اخبار واحدها
  • کد خبری : 39835
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید