بدانیم و اقدام کنیم؛ عوامل ایجاد اضطراب در فضای مجازی
شایعات علاوه بر اینکه مبنای کاملا غیر واقعی دارند، موجب افزایش اضطراب و تاثیر ناهنجار بر باور های ذهنی افراد دارد.
فضای مجازی در کنار تمام مزایایی که برای مخاطبان به همراه داشته است، به دلایل مختلفی میتواند باعث ایجاد استرس و اضطراب شود؛ ورود بیش از اندازهی اطلاعات باعث می شود تمرکز کاربران را بر یک خبر یا داده خاص کم کند و قدرت تحلیلی آنها را کاهش دهد؛ این مسئله میتواند به آشفتگی ذهنی و استرس کاربران منجر شود.
یکی از مشکلات فضای مجازی ناتوانی در تشخیص خبر از شبه خبر و شایعات است؛ شبه خبرها، به اخباری گفته میشود که ظاهری شبیه به خبرها دارند اما اطلاعات غلطی را به مخاطب ارائه میدهد؛ همچنین باید توجه داشت که میان شایعات و شبه خبرها، تفاوتهایی وجود دارد.
شایعات علاوه بر اینکه مبنایی غیر واقعی دارند، منشا متفاوتی با خبرها دارند؛ فضای مجازی بستری مناسب برای انتشار انواع اخبار، شبه خبرها و شایعات است تا جایی که در برخی موارد امکان تشخیص خبر از شبهخبر و شایعات ممکن نیست، و مشاهده انواع اطلاعات، اخبار و دادههای بعضا متناقض با یکدیگر، باعث آشفتگی در جامعه میشود.
از جمله عواملی که اضطراب را بیشتر می کند رسانه ها یا شبکه های اجتماعی و بزرگ نمایی حوادث و بیماری ها است؛ از طرف دیگر باورهای ما روی ذهن ما اثر می گذارد و سیستم ایمنی ما را تضعیف می کند،
خودداری از انتشار و اظهارنظرهای اشتباه و غیرکارشناسی در مورد ابتلا به بیماری کرونا ویروس
سعی کنید اخبار اضطراب آور را پخش نکنید و قبل از انتشار هر خبری از خود بپرسید که انتشار این فیلم یا خبر چه تأثیری بر سایرین خواهد داشت؟ اگر گروه های خاص و در معرض خطر این خبر را بخوانند چه احساسی خواهند داشت؟ و آیا انتشار این خبر اضطراب را افزایش می دهد؟ اگر پاسخ این سئوالات مثبت بود پس بهتر است از انتشار اخبار جدا خودداری کنید.
همچنین برای کسب اطلاعیه ها و اخبار به منابع موثق رجوع کنید، و از کسب اخبار و اطلاعات غلط و غیر موثق و بر اساس حدس و گمان در مورد تعداد بیماران و فوت شدگان در جامعه، به خصوص در شبکه های مجازی خودداری کنید.
"ندا خورشیدیان" مسوول واحد سلامت روان مرکز بهداشت شهدای انقلاب
نظر دهید