بدانیم و اقدام کنیم؛ مضرات چیپس، این خوارکی خوشمزه
روشهای تولید و فرآوری چیپس در یک کارخانه با کارخانه دیگر و حتی صنعت چیپسسازی از یک کشور به کشور دیگر متفاوت است. چیپسها انواع مختلفی دارند. چیپسهایی که مستقیم از ورقههای سیبزمینی تهیه شده تا انواعی که با پودر سیبزمینی و سایر افزودنیها تولید میشوند و جالب اینجاست که مشتریان این قبیل محصولات بیشتر برای طعم و مزه و کمتر براساس نوع ترکیبات و روش فرآوری، آنها را انتخاب میکنند.
روشهای تولید و فرآوری چیپس در یک کارخانه با کارخانه دیگر و حتی صنعت چیپسسازی از یک کشور به کشور دیگر متفاوت است. چیپسها انواع مختلفی دارند. چیپسهایی که مستقیم از ورقههای سیبزمینی تهیه شده تا انواعی که با پودر سیبزمینی و سایر افزودنیها تولید میشوند و جالب اینجاست که مشتریان این قبیل محصولات بیشتر برای طعم و مزه و کمتر براساس نوع ترکیبات و روش فرآوری، آنها را انتخاب میکنند.
چیپس نوعی محصول خوراکی است که معمولا از برشهای نازک سیبزمینی و سرخ شدن در روغن تهیه و برای تنوع در طعم و جذب رطوبت مازاد به آن نمک و سایر مواد طعمدهنده میافزایند.
مشکل اصلی چیپس
غوطهور کردن برشهای چیپس در روغن و سرخ کردن عمیق آنها میتواند چیپس را به مادهای ناسالم تبدیل کند. در جریان برشته شدن ورقههای سیب زمینی، تبادل رطوبت بین بافتی محصول با روغن رخ میدهد؛ در واقع رطوبت سیبزمینی به روغن منتقل شده و در مقابل روغن در بافت محصول جایگزین میشود و روغنی که کیفیت و ماهیتش در تماس با رطوبت در حین سرخ شدن تغییر یافته و حاوی اسیدهای چرب آزاد، پراکسید، رادیکالهای آزاد و سایر ترکیبات مضر است، جذب سیب زمینی شده ضمن اینکه کالری محصول براثر دریافت روغن چند برابر میشود.
مشکل قابل توجه چیپسها تولید ماده سمی و مضر آکریلامید در فرآیند سرخ شدن است، که اغلب در محصولات حاوی کربوهیدرات بهخصوص سیب زمینی و فرآوردههای آن در مجاورت با دمای بالا در هنگام سرخ شدن و در مواقعی که محصول تغییر رنگ داده و میسوزد به وفور ایجاد میشود و میتواند از عوامل آسیبزا بهشمار آید.
چیپس خانه یا کارخانه؟
برخی مصرفکنندگان بر این باورند که با تهیه چیپس سیبزمینی در خانه میتوانند سالمترین محصول را تهیه کنند؛ خانوادهها باید بدانند در صورتی که سیبزمینی جوانه زده و سبز نباشد و از روغن مخصوص سرخ کردن و فقط یکبار مصرف شود و هنگام فرایند سرخ شدن روغن دود نکند و به نقطه اشتعال نرسد، میتوانند محصول سالمی را تهیه کنند.
ضمن اینکه از مصرف چیپسهای به اصطلاح نوستالژی که با شکل و شمایل و بستهبندی دهههای پیشین تولید میشود جدا پرهیز کنید چرا که این محصولات با روغنهای ناسالم در کارگاههای زیر پلهای بدون نظارت وزارت بهداشت تهیه شده و نوع بستهبندی این نوع محصولات در سلفونهای شفاف بهدلیل نفوذ نور و اکسیژن و گرما و میکروارگانیسمها میتواند تهدیدکننده سلامت باشد.
همچنین توصیه می شود، که از مصرف چیپسهای تغییر رنگ داده و کدری که هالهای به رنگ قهوهای، سیاه یا سبز بر سطح آنها دیده میشود اجتناب کنید. همچنین از استفاده بیش از حد از چیپس و اسنکها به دلیل نمک زیادی که دارند خودداری کنید .
"نسیم بهادری" کارشناس واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت شهدای انقلاب
نظر دهید