مرکز بهداشت شهدای انقلاب
بدانیم و اقدام کنیم: 10 فعالیت جذاب برای گذراندن ایام فراغت فرزندانمان
تعطیلات تابستان با توجه به اینکه وقت تفریح و استراحت دانش آموزان است ولی زمان بسیار مناسبی برای توسعه جعبه ابزار توانایی های فردی است. اگر شما هم یک والد هستید خوب است که در برنامه ریزی برای تعطیلات فرزندتان در کنارشان باشید تا بتوانید به بهترین شکل این اوقات فراغت را پشت سر بگذارند.
از فرزند خود بخواهید یک لیست از علاقه مندی های خود بنویسد، مثلا دوست دارد چه هنری را یاد بگیرد یا چه ورزشی را تجربه کند؛ سعی کنید در نوشتن این لیست دست او را باز بگذارید.
به یاد داشته باشیم که این زمان برای استراحت در نظر گرفته شده و نباید بیش از حد جنبه آموزشی به خود بگیرد. به طور کلی بخشی از زمان باید به خود دانش آموز اختصاص داده شود که بدون برنامه ای خاص به دنبال بازی هایی که دوست دارد برود. در نظر داشته باشیم همیشه بازی ها نباید هدفمند باشند گاهی بازی های بی هدف لازمه رشد خلاقیت کودکان ما است.
لیستی از فعالیت های جذاب برای تعطیلات تابستان فرزندانمان تهیه کنیم:
1- سفر و ماجراجویی
بخشی از زمان باید برای سفر و ماجراجویی در نظر گرفته شود. حتما نباید سفرهایی با هزینه های بالا در نظر گرفت، گاهی کمپ زدن در نزدیک ترین منطقه ییلاقی می تواند یک خاطره بسیار عالی باشد. سعی کنیم فرزند خود را با طبیعت آشنا کنیم و از او بخواهیم زمانی را بدون استفاده از تکنولوژی های رایج بگذراند. قطعا این برنامه ها می تواند تاثیر مثبت در رشد خلاقیت او داشته باشد.
2-تقویت مهارت های فردی
برای یک زندگی با کیفیت در جامعه نیاز به یک سری ابزار های توسعه فردی یا مهارت های فردی است. قسمتی از این مهارت ها ذاتی است و بخش عظیمی از آن اکتسابی است؛ باید فضا را برای فرزندمان به گونه ای آماده کنیم که بتواند مهارت های مورد نیاز را بدست آورد. این مهارت ها شامل: دوست یابی، سخنرانی در جمع، انتخاب درست، انجام کارهای شخصی، مدیریت زمان، مدیریت پول، هنر پرسشگری، هنر رهبری کردن و همچنین تعداد بالایی مهارت که می تواند در داشتن آینده ای روشن به کودک کمک کند؛ و تعطیلات تابستان دانش آموزان می تواند فرصت مناسبی برای پیش برد این مهارت ها باشد.
3- مرور دروس سال گذشته
یکی از کارهای بسیار مهمی که در تابستان باید انجام شود مرور مباحث درسی سال گذشته است. بهتر است این کار بصورت تکلیف محور نباشد. چون دانش آموز خسته و بازدهی کافی نخواهد داشت. بهتر است از بازی های آموزشی برای این کار استفاده کنیم. به عنوان مثال مباحث درسی را با کمی بازی برای کودکان جذاب کنیم.
4- مهارت های ورزشی
بخشی از زمان را به آموزش مهارت های ورزشی اختصاص دهیم. انتخاب یک رشته ورزشی با توجه به علاقه مندی های فرزندمان می تواند برای سلامت روح و روان او بسیار مفید باشد. در نظر داشته باشیم که بهتر است کودک زمانی را خارج از خانه بگذراند و با دیگران تعامل داشته باشد. در برنامه ریزی این بخش حتما سعی کنیم از لیستی که فرزندمان آماده کرده استفاده کنیم.
ه- تجربه کارهای جدید
شما به عنوان یک والد می توانید یک راهنمای خوب برای فرزندتان باشید. سعی کنید در اوقات فراغت فرزندتان تجربه هایی را بگنجانید که در آینده برای او مفید باشد. مثل انجام کارهای خانه، باغبانی، تعمیر وسایل یا نجاری باشد.
تکنولوژی و دانش آن بسیار عالی است ولی نباید اجازه دهیم تمامی جنبه های زندگی کودک ما را پر کند. بهتر است تجربه کار با وسایلی مثل پیچ گوشتی، پختن یک نیمرو و یا پرورش یک گیاه را در زندگی کودکمان بگنجانیم بنابراین نباید از تعطیلات تابستان دانش آموزان برای آموزش این مهارت ها غافل شویم.
6- یادگیری هنر در تعطیلات تابستان
بخش عظیمی از زندگی ما با هنر آمیخته شده است. خوب است که آموختن هنر را از کودکی آغاز کنیم. موسیقی، نقاشی، تئاتر، شعر خوانی و داستان نویسی می تواند هر کدام یک گزینه برای پرداختن به آن در تابستان باشد. اگر فرزند شما به هر کدام از این موارد علاقه دارد بهتر است آن را شروع کند. مهارت در این زمینه ها می تواند مایه آرامش و یا حتی در بزرگسالی برای او منبع درآمدی باشد.
7- بازگو کردن تاریخ
سعی کنیم تاریخ را با روایت های دلنشینی برای کودکانمان بازگو کنیم. به همراه کودکانمان از مکان های تاریخی دیدن کنیم و آن ها را تشویق به مطالعه سرگذشت دانشمندان و پادشاهان گذشته کنیم.
8- مشارکت و رفتن به اردوها
در بعضی از شهر ها برای اوقات فراغت دانش آموزان تیم های گردشگری ایجاد می کنند و آن ها را به گردش در طبیعت می برند. این تیم ها به اجتماعی شدن کودکان کمک می کند. به آن ها یاد می دهد که کارهای خود را بدون اتکا به پدر و مادر انجام دهند و برای مشکل شان یک راه حل پیدا کنند. این اردو ها موجب کشف موارد جدید و دوستان جدید می شود که می تواند به رشد شخصیت کودکانمان کمک کند.
9- مطالعه و یادگیری
سعی کنیم کتاب خواندن را برای کودکان در برنامه قرار دهیم. اگر برای او در اتاقش تلوزیون و انواع اسباب بازی های دیجیتال تهیه کرده اید خوب است که یک کتابخانه نیز به آن اضافه کنیم. گشتن در شهر کتاب می تواند بسیار لذت بخش باشد با او هم قدم شوید و کتاب هایی که دوست دارد را برای او تهیه کنید.
10- برگزاری مهمانی های کودکانه و ایجاد فعالیت های جذاب
از فرزند خود بخواهید که دوستانش را به خانه دعوت کند. فصل تابستان بهترین فرصت برای انجام این کار است. بگذارید از بازی با دوستان خود لذت ببرد و از او بخواهید برای مهمانی خود با دوستانش برنامه ریزی کند. تا جایی که ممکن است بگذارید خودش از دوستانش پذیرایی کند تا اعتماد بنفس بیشتری پیدا کند.
دکر مژگان غفاری؛ مسوول واحد سلامت جوانان، نوجوانان و مدارس مرکز بهداشت شهدای انقلاب