متن استاتیک شماره 63 موجود نیست
  • 1399/07/16
  • - تعداد بازدید: 574
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه
مرکز بهداشت شهدای انقلاب

به مناسبت روز جهانی کودک، بدانیم و اقدام کنیم؛ راهکارهای کنترل و پیشگیری از اضافه وزن و چاقی در کودکان

از پیامدهای نامطلوب چاقی در دوران کودکی می توان به افزایش خطر دیابت نوع 2، اختلالات چربی خون، کبد چرب، پرفشاری خون، آسم، مشکلات تنفسی و بیماری های قلبی- عروقی اشاره کرد.

در دوران شیوع بیماری کرونا و قرنطینه خانگی ممکن است از یک سو برخی خانواده ها به مواد غذایی مناسب دسترسی نداشته باشند و از سوی دیگر ممکن است مصرف مواد غذایی پرکالری حاوی چربی، قند و نمک و مصرف زیاد تنقلات نامناسب افزایش یابد، که از علل اصلی چاقی در کودکان و نوجوانان در این دوران است که با پیامد های زیان بار، سلامت آنها را به خطر می اندازد.

بر اساس هشدار سازمان بهداشت جهانی در کل دنیا آمار افراد درگیر چاقی و اضافه وزن در حال افزایش است، که کودکان و نوجوان هم از این امر مستثنی نیستند. افزایش دریافت غذاهای چرب، نوشیدنی های شیرین و پر کالری، افزایش اندازه سهم غذا، مدت زمان خواب، کم تحرکی، افزایش مدت زمان تماشای تلویزیون، استفاده بیشتر از رایانه، تبلت و موبایل، وجود محیط چاق کننده مانند افزایش دسترسی کودک به مواد غذایی پرکالری و مواد غذایی فاقد ارزش تغذیه ای از علل اصلی چاقی در کودکان است.

از پیامدهای نامطلوب چاقی در دوران کودکی می توان به افزایش خطر دیابت نوع 2، اختلالات چربی خون، کبد چرب، پرفشاری خون، آسم، مشکلات تنفسی و بیماری های قلبی- عروقی اشاره کرد؛ علاوه بر این، چاقی تاثیر منفی بر روی رشد و تکامل کودکان، رفتارهای روانشناختی، ظرفیت شناختی و هوش کودکان دارد.

 

راهکارهای کنترل و پیشگیری از اضافه وزن و چاقی

·         فرزندتان را از نظر روانی حمایت کنید، در واقع سعی کنید بدون  آنکه مستقیماً روی اضافه وزن او تاکید کنید، به تدریج با تغییر الگوی غذایی و فعالیت بدنی ،‌ اضافه وزن او را اصلاح کنید .

 

·         فرزندتان را وادار به بازی های دسته جمعی، شنا، دوچرخه سواری و اسکیت کنید؛ روی فعالیت های نشسته فرزندتان نظارت داشته باشید؛ با توجه به شرایط قرنطینه در منزل بایستی روزانه یک ساعت فعالیت بدنی داشته باشند. از انواع فعالیت بدنی مناسب برای کودکان در دوران قرنطینه خانگی می توان به راه رفتن در خانه، دویدن در حیاط خانه، طناب بازی، بالا و پایین پریدن، توپ بازی، استفاده از دوچرخه و اسباب بازی های چرخدار اشاره کرد.

 

·         دیدن تلویزیون و بازی های کامپیوتری را  برای فرزندتان محدود کنید، به طوری که تماشای تلویزیون، استفاده از کامپیوتر و تبلت را به روزی کمتر از 2 ساعت کاهش دهید.

 

·         مصرف غذاها و تنقلات با کالری و چربی بالا مثل انواع فست فود، چیپس، اسنک، شکلات های صبحانه، شیر کاکائو، شیرینی خامه ای، بستنی، سس مایونزو سس گوجه فرنگی را برای کودکتان محدود کنید.


مصرف آبمیوه های صنعتی و نوشابه ها را بشدت کاهش دهید، و کودک را تشویق به مصرف آب، دوغ کم نمک و بدون گاز ، آبمیوه های طبیعی و از همه مهتر خود میوه تشویق کنید

 

·         حتما مصرف شش وعده غذایی در طول روز را برای کودک داشته باشد و به هیچ عنوان وعده صبحانه حذف نشود.

 

·         از ماست، پنیر و شیر کم چرب استفاده کنید؛ میزان سبزیجات در وعده هایی غذایی فرزندان را افزایش دهید.

 

·          میزان فیبر دریافتی روزانه فرزندان را با مصرف سبزیجات، استفاده از نان های سبوس دار مثل سنگک یا بربری و مصرف میوه افزایش دهید.

 

·         اگر کودکتان دانش آموز است حتما از میوه ها و ساندویج های خانگی سالم همچون نان و پنیر خیار و گوجه فرنگی و یا تخم مرغ و گوجه فرنگی استفاده کنید.

 

·         مقدار نمک، شکر، افزودنی های مختلف، چربی های حیوانی و روغن های گیاهی جامد و یا مایع، بیشتر از نیاز کودک به هنگام طبخ غذا در منزل را کاهش دهید.

 

·         قرنطینه خانگی زمان مناسبی برای انتخاب و تهیه غذاهای سالم و با ارزش تغذیه ای مناسب است که ضمن کاهش هزینه غذای خانواده، می تواند در ایجاد عادات غذایی سالم و انتخاب مواد غذایی مناسب، متنوع، مغذی و در نهایت داشتن وزن مطلوب نقش موثری داشته باشد.

·         و در نهایت با مراجعه به کارشناسان تغذیه برای روند کاهش وزن فرزندتان کمک بگیرید.

 

 اعظم زمانی – کارشناس واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت شهدای انقلاب

 

پایان خبر

 

محمد امین افتخاری – مسوول روابط عمومی مرکز بهداشت شهدای انقلاب

 
 
  • گروه خبری : اخبار,اخبار واحدها
  • کد خبری : 30570
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید