مرکز بهداشت شهدای انقلاب
تاثیر رژیم غذایی مناسب، بر مبتلایان به اچ آی وی
برای اکثر بیماران مبتلا به ایدز رژیم غذایی متعادل و کافی برای حفظ عملکرد سیستم ایمنی و طولانی شدن مدت زمان زنده ماندن بیمار ضروری است . تغذیه مناسب منجر به بهبود حفظ توده عضلانی، کاهش شدت علائم مرتبط با ایدز، بهبود کیفیت زندگی می گردد .
اعتیاد و روابط جنسی محافظت نشده، زمینه ساز خطر ابتلا به اچ آی وی/ ایدز است که با تقویت عزت نفس و مهارتهای زندگی در جوانان، می توان آنها را در برابر ایدز ایمن ساخت.
یادآوری این نکته مهم است که شایعترین راه انتقال بیماری ایدز در جهان، تماس جنسی نامطمئن است و استفاده از سرنگ مشترک در مصرفکنندگان تزریقی مواد مخدر نیز، شایعترین راه انتقال اچ آی وی در کشور ما است.
پویشی ملی "من نیز آزمایش تشخیص اچ آی وی را انجام می دهم" با هدف بیماریابی در جمعیت های کلیدی و کاهش برچسب زنی و انگ اجتماعی و ایجاد دسترسی همگانی به آموزش های لازم و تشخیص به موقع اچ آی وی، تا 20 آذر ماه سال جاری فراهم شده است.
برای اکثر بیماران مبتلا به ایدز رژیم غذایی متعادل و کافی برای حفظ عملکرد سیستم ایمنی و طولانی شدن مدت زمان زنده ماندن بیمار ضروری است . تغذیه مناسب منجر به بهبود حفظ توده عضلانی، کاهش شدت علائم مرتبط با ایدز، بهبود کیفیت زندگی می گردد .
کمبود مواد مغذی در بیماران مبتلا به ایدز به دلیل وجود سوء جذب، تداخلات دارو و غذا، تغییر در متابولیسم، عفونت روده و تغییر عملکرد سد مخاطی روده بسیار شایع است؛ بنابراین فرد مبتلابه ایدز بایستی برای کنترل بیماری خود از یک برنامه غذایی متعادل پیروی نماید.
بیماران مبتلا به ایدز باید مقدار غذای خود را افزایش دهند تا توده بدون چربی بدن خود را نگه داشته و از کاهش آن جلوگیری کنند.
بدن از پروتئین در ساختمان تمام سلول ها، تنظیم بسیاری از اعمال بدن و به عنوان منبع انرژی بعد از کربوهیدرات و چربی استفاده می کند .نیاز به پروتئین در مبتلایان به ایدز بیشتر از افراد سالم است. انواع گوشت، حبوبات، لبنیات، سفیده تخم مرغ و مغزها از منابع خوب پروتئین هستند .
بعد از کربوهیدرات ها چربی ها ، غنی ترین منبع تامین و ذخیره انرژی هستند که وظایف مهمی همچون ساخت برخی از هورمون ها و ویتامین های محلول در چربی را در بدن برعهده دارند .نوع چربی مصرفی به اندازه مقدار چربی اهمیت دارد . باید سعی شود تا حد امکان از چربی های اشباع مانند چربی موجود در گوشت قرمز و مرغ، چربی لبنیات و روغن های جامد و نیمه جامد اجتناب کرد و از چربی های غیر اشباع همچون انواع روغن های گیاهی مایع استفاده کرد. مطالعات نشان می دهد که مصرف اسید های چرب امگا 3 روی عملکرد سیستم ایمنی تاثیر داشته است .
یکی از عوارض بیماری ایدز اسهال می باشد. کمبود ویتامین آ باعث تشدید اسهال می شود. میوه ها و سبزی ها دارای رنگ زرد و نارنجی همچون هویچ، کدو حلوایی، فلفل های رنگی، طالبی، انبه، هلو، زردآلو، دارای ویتامین آ هستند.
ویتامین ث در تقویت سیستم دفاعی بدن، تولید بافت پروتئینی و عصبی بدن نقش مهمی دارد. این ویتامین به میزان زیاد در مرکبات وجود دارد. بطور کلی همه میوه ها و سبزی هایی که بصورت تازه و خام خورده میشوند حاوی ویتامین C می باشند و در برنامه غذایی روزانه باید گنجانده شوند.
ویتامین ها ی گروه ب اثرات اشتها آور و انرژی زا دارند و در نان، برنج، غلات سبوس دار، حبوبات، لبنیات، گوشت قرمز و سفید و اسفناج یافت می شوند.
ویتامین دی به همراه کلسیم و فسفر به رشد و استحکام استخوان ها کمک می کند. منبع اصلی دریافت این ویتامین در جگر، زرده تخم مرغ و لبنیات غنی شده و از همه مهمتر نور آفتاب است. در معرض نور آفتاب قرار دادن دست ها، پاها و صورت بدون پوشش به مدت 3 تا 5 روز در هفته، هر بار 10 تا 15 دقیقه می تواند نیاز بدن را به ویتامین D تامین کند.
نسیم بهادری – کارشناس واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت شهدای انقلاب
نظر دهید