متن استاتیک شماره 63 موجود نیست
  • 1400/07/18
  • - تعداد بازدید: 527
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
مرکز بهداشت شهدای انقلاب

تخم مرغ ، معجزه ای در سفره غذایی خانوار هر ایرانی

متاسفانه بعضی افراد جامعه این باور غلط را دارند که با مصرف تخم مرغ کلسترول بد خون (LDL) افزایش می یابد که باید به این نکته اشاره کنیم، آنچه در تولید کلسترول خون در بدن نقش دارد اسیدهای چرب اشباع به ویژه نوع ترانس است

تخم مرغ جایگاه ویژای در مرور خاطرات دوران مختلف زندگی مان دارد؛ بارها در دوران کودکی بعد از مدرسه یا بازی کردن وقتی شکم مان به صدا در می آمد اولین گزینه پیشنهادی مادر تخم مرغ بود. تخم مرغ عنصر جدایی ناپذیر زندگی یک دانشجو است. دوران هایی که به علت ماموریت و یا ...، تنها زندگی می کردیم بارها تخم مرغ نجات بخش بوده است و ما را از گرسنگی نجات داده است.

 
 

 سهولت دسترسی فیزیکی خانواده های ایرانی به تخم مرغ، اهمیت این ماده غذایی را دو چندان کرده است؛ اکثر خانوارهای روستایی پرورش مرغ تخم گذار دارند، همچنین تا دو دهه قبل که زندگی آپارتمان نشینی در شهر گسترش نیافته بود، در اکثر حیاط خانه ها مرغ تخم گذار وجود داشت، و این روزها در تمام مغازه های مواد غذایی سطح شهر تخم مرغ موجود است.

 هرچند که در چند سال اخیر قیمت تخم مرغ به طور ناباورکردنی افزایش یافته است، اما در مقایسه با قیمت سایر منابع غذایی پروتئین حیوانی، مثل ماهی و گوشت ارزان تر است و در بسیاری از خانواده هام کم درآمد تخم مرغ جایگزین انواع گوشت ها شده است.

 تخم مرغ ماده غذایی است که سریع می پزد و می توان با اضافه کردن گوجه فرنگی، پیاز، فلفل دلمه و ... به آن، طعم های خوشمزه متنوعی خلق کرد؛ همچنین تخم مرغ به علت داشتن خاصیت چسبندگی، ماده تشکیل دهنده بسیاری از غذاها و دسرها از جمله کوکو، کیک و ... می باشد.

 

تخم مرغ در سفره غذایی ما ایرانی ها معجزه می کند

در هرم راهنمای غذایی ایران، تخم مرغ در گروه گوشت ها قرار دارد و ارزش غذایی یک عدد تخم مرغ معادل 30  گرم گوشت قرمز یا ماهی و یک چهارم ران مرغ متوسط است.

 روزانه توصیه می شود که 1 تا 2 واحد از گروه گوشت ها مصرف شود، که با خوردن دو عدد تخم مرغ روزانه می توان یک واحد از این گروه را تامین کرد.

 یک عدد تخم مرغ بزرگ (60 گرم) 3/6 گرم پروتئین دارد که با مصرف یک عدد تخم مرغ در روز تقریبا 50 درصد مقدار پروتئین مورد نیاز روزانه کودک سه ساله، 12 درصد نیاز روزانه دانش آموز نوجوان و 9 درصد نیاز روزانه  مادر باردار و شیرده  تامین می شود.

تخم مرغ علاوه بر داشتن درشت مغذی هایی نظیر پروتئین، کربوهیدرات و چربی ها، ریز مغذی هایی مهمی همچون ویتامین های محلول چربی D، E، O و نیز مواد معدنی نظیر فسفر، آهن و روی دارد.

همچنین، کولین نیز یک ماده مغذی مهم موجود در تخم مرغ است، که شاید کمتر با آن آشنا باشیم؛ کولین در به هم پیوستگی غشای سلولی و نیز انتقال پیام های عصبی و حمل و نقل چربی ها در بدن نقش مهمی دارد، لذا مصرف روزانه تخم مرغ در زنان باردار به علت داشتن کولین و نقش آن در تکامل مغز جنین، از اهمیت زیادی برخوردار است.

متاسفانه بعضی افراد جامعه این باور غلط را دارند که با مصرف تخم مرغ کلسترول بد خون (LDL) افزایش می یابد که باید به این نکته اشاره کنیم، آنچه در تولید کلسترول خون در بدن نقش دارد اسیدهای چرب اشباع به ویژه نوع ترانس است، که باید یادآور شد که تنها یک سوم اسیدهای چرب تخم مرغ از نوع اشباع بوده و کلسترولی که در اثر خوردن تخم مرغ در بدن ایجاد می شود از نوع کلسترول خوب ( HDL  ) می باشد و خطری برای قلب ندارد.

 

"طاهره رامش" کارشناس ارشد تغذیه و رژیم درمانی و مسوول واحد بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت شهدای انقلاب

  • گروه خبری : اخبار,اخبار واحدها
  • کد خبری : 48447
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید