مرکز بهداشت شهدای انقلاب
ضرورت توجه به سلامت روان
حدود نیم میلیارد نفر در جهان از یک اختلال روانی رنج می برند، و بار این بیماری در کشور ما، جایگاه دوم را بعد از حوادث به خود اختصاص داده است.
حدود نیم میلیارد نفر در جهان از یک اختلال روانی رنج می برند، و بار این بیماری در کشور ما، جایگاه دوم را بعد از حوادث به خود اختصاص داده است.
به گزارش روابط عمومی مرکز بهداشت شهرستان شیراز- شهدای انقلاب، مسوول واحد سلامت روان این مرکز، سلامت را از دیدگاه نوین سازمان بهداشت جهانی، برخورداری از رفاه کامل جسمی، روانی و اجتماعی برشمرد و گفت: برخورداری فرد از ظرفیت و توانایی ها در اجتماع به منظور تطابق با تغییرات محیطی و قابلیت مقابله با مشکلات ناشی از این تغییرات می باشد.
"ندا خورشیدیان " بار جهانی بیماری ها را از تمرکز بر بیماری های عفونی و واگیر به سمت بیماری های غیر واگیر با مرگ و میر کمتر و عوارض بیشتر عنوان کرد و افزود: پنج بیماری افسردگی، الکلیسم، اختلالات خلقی، وسواس و اختلالت شدید روانی مانند اسکیزوفرنی، در بین 10 بیماری اول که مسوول بروز ناتوانی در سطح جهانی می باشند جای دارند، لذا ضرورت توجه به سلامت روانی افراد و اقدامات اساسی در جهت پیشگیری، درمان و ارتقای سلامت روان افراد را پیش از پیش نمایان می کند.
او با بیان اینکه پیش بینی می شود، بار بیماری هایی نظیر افسردگی از مقام چهارم به رتبه اول در سال 2030 در بین بیماری ها برسد، ادامه داد: شواهد موجود در کشور ما نشان می دهد، اختلالات روانی با 16 درصد بار بیماری ها، در جایگاه دوم بعد از حوادث قرار گرفته است.
خورشیدیان با اشاره به اختلالات روانی افسردگی با 26 درصد، اعتیاد24 درصد و اختلالات دو قطبی با 12 درصد، از علل مهم بار بیماری های روانی در کشور، اضافه کرد: با توجه به هزینه های درمانی بالا و کاهش کارایی، باعث فشار به خانواده بیماران و بار اقتصادی می شود.
او همچنین اضافه کرد: بر اساس آمار های موجود، حدود 450 میلیون نفر از مردم دنیا از یک بیماری روانی رنج می برند، که در مطالعات همه گیری کشور، 23.6 درصد از افراد 15تا 64 سال به نوعی از اختلالات روانپزشکی مبتلا هستند، که در این میان افسردگی با شیوع 12.7 درصد و گروه اختلالات اضطرابی با 15.6 درصد بیشترین شیوع را به خود اختصاص داده اند .
مسوول واحد سلامت روان مرکز بهداشت شهدای انقلاب با بیان اینکه، حدود دوم سوم افراد مبتلا به اختلال روانپزشکی فاقد دریافت هیچگونه خدمت درمانی هستند، ادامه داد: نگرانی از بیماری روانپزشکی و یا انگ مصرف داروهای روانپزشکی، از دیگر موانع دسترسی به خدمات و عدم دریافت درمان مناسب و کافی، برشمرد.
او اختلالات سلامت روان را حاصل پیامد یک شبکه چند علیتی دانست و گفت: سطح عوامل تاثیر گذار شامل تمامی عوامل اجتماعی اقتصادی و فرهنگی موثر بر سلامت روان و عوامل مرتبط با اشخاص نظیر رفتار، تجربه های محیطی و روانی و سازمان فیزیولوزیک و ژنتیک بدن افراد می باشد.
خورشیدیان، ارتقای سلامت روان شامل، انجام مداخلات سلامت روان در سنین کودکی، توانمندسازی زنان، ایجاد شبکه های اجتماعی برای حمایت از سالمندان، انجام مداخلات سلامت روان در مدارس، در محل های کار و مداخلات پیشگیری از خشونت علیه کودکان و زنان را، وابسته به همکاری وسیع بخش های مختلف جامعه برشمرد.
او همچنین، آموزش جامعه را از اثربخش ترین راهکارهای ارتقای سلامت روان برشمرد، که می توان با تغییر نگرش در خصوص بیماری های روانی در جامعه، آن را قابل تشخیص و درمان مشابه بسیاری از بیماری های حاد یا مزمن جسمی برشمرد، تا بتوان مقداری از بار انگ اجتماعی و تبعیضی که بر این گروه از افراد جامعه تحمیل می شود را کاهش داد.
گفتنی است، این دوره آموزشی برای بیش از 30 نفر از داوطلبان متخصص ادارات و سازمان های تحت پوشش مرکز بهداشت شهدای انقلاب، در خصوص ضرورت توجه به سلامت روان برگزار شد.
نظر دهید