مرکز بهداشت شهدای انقلاب
همگام با بسیج ملی آموزش همگانی تغذیه؛ چگونه از اضافه وزن و چاقی در دوران پاندمی کووید19 جلوگیری کنیم؟
پاندمی کووید19 از زمان پیدایش تاکنون، چالش های متعددی را پیش روی افراد و جوامع قرار داده است؛ تعطیلی مراکز ورزشی و تفریحی و فاصله گذاری فیزیکی بر سبک زندگی ما تاثیر گذاشته است
پاندمی کووید19 از زمان پیدایش تاکنون، چالش های متعددی را پیش روی افراد و جوامع قرار داده است؛ تعطیلی مراکز ورزشی و تفریحی و فاصله گذاری فیزیکی بر سبک زندگی ما تاثیر گذاشته است؛ همچنین مطالعات نشان داده چاقی و دیابت از مهمترین عوامل خطرساز برای بیماران مبتلا به کووید 19 است، بر طبق یک مطالعه، چاقی (شاخص توده بدنی بالاتر از 30) احتمال بستری شدن به علت کووید19 را دو برابر می کند.
سالم نبودن سبک زندگی، زمینه بیماری های متعددی مانند چاقی، دیابت، پرفشاری خون، بیماری های ریوی و بیماری های دیگری را فراهم می کند. این بیماری ها نه تنها به خودی خود به فرد آسیب می زند، بلکه عوامل خطر و عوارض ابتلا به کرونا را نیز افزایش داده و پیش آگهی بدتری برای مبتلایان رقم می زند.
یک برنامه غذایی سالم، برنامه روزانه ایست که مواد غذایی از هر یک از دسته های غذایی شامل نان و غلات، میوه ها و سبزی ها، شیر و لبنیات، گوشت، تخم مرغ و حبوبات و چربی ها، با رعایت نسبت لازم در آن گنجانده شده باشد.
نوشیدن آب کافی روزانه 6 تا 8 لیوان، استفاده از نان سبوس دار و برنج قهوه ای، پرهیز از مواد غذایی سرخ شده و فست فودها و نوشابه های گازدار و انرژی زا، کاهش مصرف نمک، گوشت قرمز و چربی ها، استفاده از شیر و لبنیات کم چرب، استفاده از روغن مایع گیاهی و گنجاندن انواع آجیل و مغزهای بی نمک، مواردی است که برای داشتن تغذیه سالم جهت کنترل اضافه وزن و چاقی باید در نظر گرفته شود.
افرادی که دچار ریزه خواری هستند پیشنهاد می شود که از مواد غذایی حاوی پروتئین استفاده کنند، زیرا پروتئین ها احساس سیری در فرد ایجاد می کند، در نتیجه اجازه نمی دهد افراد به دنبال غذاهای ناسالم، مواد قندی و چاق کننده بروند.
به همان اندازه که ویروس کرونا خطرناک و مرگ آفرین است، اثرات ناگوار و مخرب بی تحرکی و نشستن طولانی مدت بر سلامتی، می تواند منجر به عواقب ناخوشایندی مانند سکته قلبی و مغزی، دیابت، فشارخون بالا، چاقی، چربی خون بالا، کبد چرب، افسردگی و کاهش قوای عضلانی شود؛ فعالیت بدنی با شدت متوسط، ایمنی بدن را در مقابل کرونا بالا می برد؛ همچنین در کاهش استرس های ناشی از پاندمی موثر است .
مهم است بدانیم که انجام فعالیت بدنی هرچند ناچیز بسیار بهتر از بی تحرکی است؛ برای انجام فعالیت بدنی و ورزش لازم نیست در زمین بازی یا کوچه و خیابان یا در دل صحرا و دامن طبیعت باشد، در خانه و در دوران قرنطینه خانگی نیز می توان فعال بود.
رضا محمدی فرد- کارشناس واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت شهدای انقلاب
نظر دهید