مرکز بهداشت شهدای انقلاب
به مناسبت روز جهانی شیر مدرسه، بدانیم و اقدام کنیم؛ "اهمیت مصرف شیر و لبنیات در دانش آموزان "
هر ساله آخرین چهارشنبه ماه سپتامبر از سوی سازمان جهانی غذا (فائو ) روز جهانی شیر مدرسه نامگذاری شده است، و هم زمانی آن در سال جاری نیز مصادف با ششم مهر ماه می باشد، که هدف اصلی آن نیز تغذیه کودکان و نوجوانان با شیر بعنوان کامل ترین غذا می باشد.
هر ساله آخرین چهارشنبه ماه سپتامبر از سوی سازمان جهانی غذا (فائو ) روز جهانی شیر مدرسه نامگذاری شده است، و هم زمانی آن در سال جاری نیز مصادف با ششم مهر ماه می باشد، که هدف اصلی آن نیز تغذیه کودکان و نوجوانان با شیر بعنوان کامل ترین غذا می باشد.
دسترسی به رژیم غذایی و تغذیه سالم برای رشد و ارتقاء سیستم ایمنی کودکان و محافظت از بیماری های عفونی و غیرواگیر (NCDs) در زندگی بزرگسالان بسیار ضروری است؛ روز جهانی شیر مدرسه، فرصتی فراهم می آورد که به مصرف شیر و فراورده های لبنی، به ویژه در سنین رشد، اهمیت ویژه ای قائل شویم.
تقاضا برای شیر و فرآورده های لبنی در کشورهای در حال توسعه، با افزایش درآمد، رشد جمعیت، شهرنشینی و تغییر الگوی غذایی، رو به افزایش است؛ در کشور ما نیز متاسفانه سرانه مصرف شیر در طی سال های گذشته و به علل مختلف رو به کاهش بوده و از استانداردهای جهانی بیش از پیش فاصله گرفته است، و همین می تواند زمینه ساز شیوع بیماری های مرتبط شود.
شیر و لبنیات یکی از گروه های اصلی و مهم در هرم راهنمای غذایی است؛ نوجوانان در سنین بلوغ و دانش آموزان روزانه حداقل 3 واحد شیر و یا دیگر جایگزین های آنرا باید مصرف کنند؛ هر 1 واحد از گروه شیر و لبنیات شامل:1 لیوان شیر یا ماست کم چرب (کمتر از 5/1 درصد)، یا 45 تا 60 گرم پنیر معمولی (معادل 5/1 قوطی کبریت)، یا یک چهارم لیوان کشک، یا 2 لیوان دوغ و یا یک و نیم لیوان بستنی پاستوریزه است.
شیر منبع غذایی غنی از کلسیم با قابلیت هضم و جذب بالا (کمک به استحکام استخوان و دندان، عملکردهای متابولیکی حیاتی مانند انقباض و انبساط عروق، عملکرد عضلانی، انتقال عصبی، سیگنال های داخل سلولی، ترشح هورمون ها و ...) است؛ همچنین مقدار قابل توجهی از پروتئین حیوانی، ویتامین B2، ویتامین B6، فسفر و ... را دارا می باشد.
نکته حائز اهمیت این است که، در برنامه شیر مدارس(در صورت اجرا) تلاش بر این است که در مدرسه و سر کلاس همه بچه ها به همراه مربیان شیر بنوشند، و مصرف آن در مدرسه از جهت آموزشی و ایجاد یک عادت غذایی بسیار با اهمیت است.
اعظم زمانی – کارشناس واحد بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت شهدای انقلاب
نظر دهید