مرکز بهداشت شهدای انقلاب
اهمیت مصرف نان سبوسدار
نان های سفید فاقد مواد مغذی ضروری هستند و مصرف مداوم آن خطر چاقی، دیابت، چربی خون بالا و بیماری قلبی را افزایش می دهد.
نان تأمین کننده بخش قابل توجهی از انرژی و ترکیبات نشاسته ای مورد نیاز بدن است، و اگر از آرد کامل غلات مانند آرد کامل گندم یا جو تهیه شود، درصد قابل توجهی از نیاز روزانه فرد به پروتئین و فیبر فراهم می شود.
بخش مهمی از عناصر معدنی و ویتامین های مورد نیاز روزانه مانند کلسیم، آهن، ویتامین های گروه Bو بخشی از ویتامین E، منیزیم، آهن، روی، سلنیوم، مس و منگنز را تامین می کند، از این رو اثر آن بر ارتقا و یا کاهش سلامت جامعه بسیار گسترده است.
نان های سفید فاقد مواد مغذی ضروری هستند و مصرف مداوم آن خطر چاقی، دیابت، چربی خون بالا و بیماری قلبی را افزایش می دهد.
از دیگر فواید مصرف نان های سبوس دار به کاهش قند و چربی خون، پیشگیری از سوء تغذیه، پیشگیری از افزایش وزن و چاقی، کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی، پیشگیری از سرطان دستگاه گوارش به ویژه روده بزرگ به دلیل فیبر بالا، جلوگیری از جذب اسیدهای صفراوی و پیشگیری از ابتلا به دیابت نوع دو اشاره کرد.
فردی که نان های سبوس دار مصرف می کند، به دلیل اینکه این نوع نان قندخون را آهسته تر از نان های سفید بالا می برد، دیرتر احساس گرسنگی می کند و این عامل می تواند در پیشگیری از بروز چاقی، دیابت و بیماری های قلبی عروقی مؤثر باشد؛ علاوه بر این، به دلیل اینکه اکثر نان های مصرفی حاوی مقادیر بالایی از نمک می باشد، توصیه بر این است که نان های کم نمک انتخاب شود.
فرایند تخمیر یا عمل آوری نان باید با استفاده از خمیرمایه انجام گیرد، که موجب هضم بهتر نان و جذب بهتر املاح دو ظرفیتی نظیر آهن، روی و کلسیم می شود؛ افزودن جوش شیرین روش نامناسبی در پخت نان است و به سلامت فرد آسیب می رساند.
بنابراین با توجه به ارزش غذایی نان های تهیه شده از آرد کامل و سبوس دار، توصیه می شود خانواده ها در انتخاب نان مصرفی دقت کرده و انواع نان های سبوس دار و تیره را در سبد غذایی خود قرار دهند.
زهرا شبستری - کارشناس واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت شهدای انقلاب
نظر دهید