متن استاتیک شماره 63 موجود نیست
  • 1400/02/28
  • - تعداد بازدید: 566
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه
مرکز بهداشت شهدای انقلاب

بایدها و نبایدهایی در خصوص تزریق واکسن کووید 19

مهمترین راه کنترل همه گیری کووید 19 تشویق به واکسیناسیون در تمام افراد است، زیرا باعث می شود زنجیره فرد به فرد انتقال ویروس کرونا شکسته شود و شانس ابتلا به بیماری شدید و عوارض مرگ و میر ناشی از کووید 19 کاهش یابد.

مهمترین راه کنترل همه گیری کووید 19 تشویق به واکسیناسیون در تمام افراد است، زیرا باعث می شود  زنجیره فرد به فرد انتقال ویروس کرونا شکسته شود  و شانس ابتلا به بیماری شدید و عوارض مرگ و میر ناشی از کووید 19 کاهش یابد.

واکسنهای فعلی موجود در ایران که برای افراد بالای 18 سال توصیه می شود عبارتند از :

1-    واکسن اسپوتنیک V :  در دو نوبت به فاصله 21 تا  28 روز و هر بار نیم سی سی  در عضله دست تزریق می شود.

2-     واکسن آسترازنکا : در دو نوبت به فاصله 4 تا 12 هفته هر بار نیم سی سی در عضله دست تزریق می شود.

3-    واکسن سینو فارم  : در دو نوبت به فاصله 21 تا 28 روز هر نوبت نیم سی سی  در عضله دست تزریق می شود.

4-    واکسن کوواکسین : در دو نوبت به فاصله 28 روز عضلانی تزریق می شود.

 

·                در صورتی که فرد در روز واکسیناسیون دچار علایم عفونی مثل تب، اسهال، درد شکم باشد توصیه می شود تا زمان برطرف شدن علایم،  4تا 6 هفته تزریق واکسن با تاخیر انجام شود، و فرد از نظر ویروس کرونا تحت بررسی و آزمایش قرار گیرد.

·                کسانی که کرونا گرفته اند بهتر است 4 تا 6  هفته بعد از بهبودی واکسن تزریق نمایند.

·                در صورتی که فرد سابقه آلرژیک شدید به واکسن داشته باشد توصیه می شود از تزریق واکسن خودداری نماید.

·                جهت حفظ ایمنی زایی واکسن های کووید 19 توصیه می شود "در صورت لزوم" حداقل 14 روز بعد از سایر واکسن ها نظیر واکسن آنفلو آنزا ، واکسیناسیون کووید 19 انجام شود.

·                در افرادی که ریسک هماتوم ناشی از تزریق عضلانی دارند توصیه می شود برای واکسن از سوزن های بسیار ظریف استفاده شود و حداقل 2تا 5 دقیقه کمپرس بر محل تزریق قرار داده شود.

·                در افرادی که داروی ضد انعقاد از قبل دریافت می کنند توصیه می شود قبل از تزریق واکسن با پزشک خود مشورت نمایند.

عوارض شایع بعد از تزریق  واکسن کووید 19

قرمزی، خارش، حساسیت، سفتی،  تورم و احساس گرما در محل تزریق، ضعف، خستگی، کاهش اشتها، تب و لرز، کسالت، حالت تهوع و سردرد، از عوارض شایع تزریق واکسن کووید 19می باشد .

اغلب ممکن است این علایم تا 7 روز بعد از تزریق واکسن وجود داشته باشد،  بنابراین اگر مشکلات و عوارض مدت طولانی با شدت بیشتر ادامه یافت توصیه می شود به پزشک مراجعه شود.

جهت کنترل و پیشگیری از عوارض واکسن، توصیه می شود با نظر پزشک از استامینوفن و آنتی هیستامین ها و سایر داروهای ضد التهاب استروییدی بعد از تزریق واکسن استفاده کرد.

 

توصیه های بعد از تزریق واکسن

ریسک ابتلا و تشدید علایم بیماری کووید 19در افراد واکسینه شده کاهش می یابد اما به صفر نمی رسد، بنابراین توصیه می شود برای حفاظت خود و اطرافیان بعد از تزریق واکسن دستورات بهداشتی نظیر ماسک زدن، رعایت فاصله اجتماعی و شست و شوی دست ها  همچنان ادامه یابد و تنها بعد از تزریق به تمام جمعیت رعایت این نکات دیگر ضرورتی ندارد.

 

 دکتر نارسیس قهرمانی - متخصص بیماری های عفونی مرکز بهداشت شهدای انقلاب

 

 
پایان خبر 
 
رویا زحلی نژاد - کارشناس روابط عمومی مرکز بهداشت شهدای انقلاب
  • گروه خبری : اخبار,اخبار واحدها
  • کد خبری : 41609
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید