متن استاتیک شماره 63 موجود نیست
  • 1401/04/06
  • - تعداد بازدید: 334
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
مرکز بهداشت شهدای انقلاب

بدانیم و اقدام کنیم؛ اعتیاد به انواع استروئیدها (مکمل های ورزشی) را جدی بگیریم!

استروئیدهای "آنابولیک" نوعی موادی ترکیبی است که به صورت طبیعی در محیط وجود ندارند، و به شکل مصنوعی توسط انسان ساخته می شوند؛ ساختار شیمیایی استروئیدها مشابه هورمون های جنسی مردانه و یا آندروژن ها می باشد، البته این هورمون مختص مردان نبوده و در زنان نیز به میزان کمتری نیز وجود دارد.

استروئیدهای "آنابولیک" نوعی موادی ترکیبی است که به صورت طبیعی در محیط وجود ندارند، و به شکل مصنوعی توسط انسان ساخته می شوند؛ ساختار شیمیایی استروئیدها مشابه هورمون های جنسی مردانه و یا آندروژن ها می باشد، البته این هورمون مختص مردان نبوده و در زنان نیز به میزان کمتری نیز وجود دارد.

 
 

 

انواع استروئیدها

این مواد به اشکال مختلف همچون قرص، کپسول و یا آمپول تولید می شود که به صورت خوراکی و یا تزریق مورد استفاده قرار می گیرند؛ همچنین گاهی نیز این مواد بصورت ژل و یا کرم تولید می شوند که با مالیدن روی پوست مورد استفاده قرار می گیرد.

 

استروئیدها چه مدت در بدن مصرف کننده باقی می ماند ؟

استروئیدهای آنابولیک با وارد شدن به گردش خون توسط اندام های مختلف بدن جذب می شوند و چون دفع آنها به کندی صورت می گیرد، به مدت طولانی در بدن باقی می مانند؛ معمولا آزمایش های معمولی ادرار و همچنین خون می توانند وجود این مواد در بدن فردی که حتی یکبار استروئید مصرف کرده است را به خوبی تشخیص دهند. در افرادی که مصرف کننده دائمی استروئیدها هستند، حتی پس از گذشت 6-3 ماه پس از مصرف، هنوز وجود این مواد در ادرار آنها قابل تشخیص می باشد.

 

چرا افراد به مصرف استروئیدها روی می آورند؟

کسانی که به سوی سوء مصرف استروئیدها کشانده می شوند، معمولاً در فعالیت های ورزشی سنگین و مقاومتی همچون ورزشکاران رشته دو و میدانی، وزنه برداری، کشتی، ورزش های رزمی و پرورش اندام، شرکت دارند.

 

آیا استروئیدها واقعاً باعث قوی تر شدن بدن می شوند؟

شاید شما عکس های زیادی از ورزشکارانی را دیده باشید که با استفاده از استروئیدهای آنابولیک، ماهیچه های خود را پرورش داده و بدنی به ظاهر تنومند و قوی پیدا کرده اند، اما در حقیقت علیرغم داشتن ظاهری قوی، از ضعف های درونی بدن رنج می برند.

 

در صورت مصرف استروئیدها چه اتفاقی در بدن می افتد؟

استروئیدها پس از ورود به بدن و اندام ها، وارد سلول های آن شده و با چسبیدن به پروتئین موجود در مایع درون سلولی، خود را به هسته آنها می رساند، سپس روی عملکرد اغلب اندام ها از جمله کبد، کلیه ها، قلب و مغز تاثیرات مخربی به جا می گذارد، که می توان به ضعف سیستم ایمنی و مکانیسم دفاعی بدن، آسیب های کبدی و سرطان کبد، اختلال در رشد استخوانی در نوجوانان و پوکی استخوان اشاره کرد.

همچنین حالت نئشگی، سرخوشی و بیش فعالی، حالاتی از خشم، برانگیختگی، تحریک پذیری، احساس خصمانه، اضطراب و افسردگی، از علایم اختلالات روانی مصرف استروئید ها می باشد.

 

آیا مصرف استروئیدها ممکن است به اعتیاد آن منجر شود ؟

مطالعات نشان داده است، که مصرف طولانی مدت استروئیدها می تواند اعتیاد به این مواد را به همراه داشته باشد؛ افرادی که به مصرف استروئیدها وابسته می شوند، با کنار گذاشتن این مواد ممکن است دچار اضطراب، افسردگی بی قراری، نوسانات خلقی از دست دادن اشتها، خستگی، تحریک پذیری، بی خوابی، و نگرانی شدید در مورد وضعیت جسمی می گردند.

 

بهترین راه پیشگیری از اعتیاد به سوء‌مصرف استروئیدها در نوجوانان، دادن اطلاعات صحیح راجع به این مواد اعتیادآور و آگاه ساختن آنان از عوارض مصرف آن‌ها است؛ تحقیقات نشان داده است که وقتی در مدارس، برنامه‌های آموزشی در این زمینه برای نوجوانان در نظر گرفته می‌شود و یا معلمان به ویژه مربیان ورزش درباره پیامدهای مصرف استروئیدها به آگاه سازی دانش‌آموزان می‌پردازند، شیوع مصرف این مواد در بین نوجوانان بسیار کمتر خواهد شد.



ندا خورشیدیان – مسوول واحد سلامت روان مرکز بهداشت شهدای انقلاب

 

 

پایان خبر
  • گروه خبری : اخبار,اخبار واحدها
  • کد خبری : 62590
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید