مرکز بهداشت شهدای انقلاب
بدانیم و اقدام کنیم؛ چگونگی مواجهه با بحران های زندگی و مدیریت آن!
مواجهه با بحران در زندگی اجتناب ناپذیر است و افراد در طول زندگی با انواع مختلفی از بحران ها مواجه می شوند.
مواجهه با بحران در زندگی اجتناب ناپذیر است و افراد در طول زندگی با انواع مختلفی از بحران ها مواجه می شوند؛ بحران رویداد یا موقعیتی است که در آن فرد احساس می کند که امکانات و منابع معمولش برای تحمل و سازگاری با شرایط استرس زا کافی نیست، و در این مواقع بر اثر شدت بحران، واکنش های جسمی، هیجانی و رفتاری نظیر سردرد، تهوع، لرزش بدن، ضعف و بیحالی، ترس و اضطراب، افسردگی و ناامیدی، خشم و پرخاشگری بروز می کند.
بسیاری از افراد در زمان بحران، منابع حمایتی و روش های حل مشکل مفیدی را جستجو می کنند تا بتوانند از بحران عبور می کنند، ولی برخی افراد ممکن است بدلیل نداشتن روش های حل مسئله دچار آسیب های جدی شوند.
بحران ها، اغلب وقایع و حوادث پیش بینی نشده ای هستند که بیشتر مردم ممکن است با آنها مواجه شوند. برخی از این بحران ها عبارتند از :
- بحران های رشدی، مثل ورود به مدرسه، دوره نوجوانی، بلوغ و ...، مرگ یا فقدان عزیزان، تعارض های شدید خانوادگی، جدایی، طلاق، شکست عاطفی و ...
برخی از بحران ها وسیع و گسترده هستند و افراد زیادی را درگیر می کنند؛ این بحران ها را می توان در دو دسته اصلی زیر قرار داد:
- فجایع طبیعی: وقوع زلزله، سیل، طوفان و ... که می توانند افراد زیادی را تحت تأثیر قرار دهند.
- بحران های انسانی: که عامل بوجود آورنده آن انسان ها هستند، نظیر جنگ، آدم ربایی، حملات تروریستی و ... در این گروه قرار می گیرند.
بعد از وقوع حوادث ممکن است تا مدتی نشانههای جسمی و روانی مرتبط با حادثه را تجربه کنیم که اغلب آزاردهندهاند، که مهمترین این نشانهها عبارتند از :
نشانههای جسمی: مثل احساس ضعف، سستی، لرزش، سردرد، دردهای بدنی، بیاشتهایی، بیخوابی و کابوسهای شبانه
نشانههای هیجانی: احساس شوک، ترس، اضطراب زیاد، کلافگی، خشم، بیحسی و ...
نشانههای شناختی: یادآوری مکرر و ناخواسته خاطرات واقعه آسیب زا، مشکلات حافظه و هجوم افکار منفی و نگرانکننده، نظیر مقصر دانستن خود یا دیگران و ...
نشانههای رفتاری: گوشهگیری، پرخاشگری، بیتفاوتی، اهمیت ندادن به مراقبت از خود و انجام کارهای پرخطر، اجتناب از موقعیتها و مکانهایی که یادآور واقعه هستند و ...
برای کاهش این نشانهها اقدامات زیر را میتوانیم انجام دهیم:
- تنفس آرام شکمی: در شرایط پر استرس، تنفس سطحی و تند میشود که با احساس سرگیجه و برخی نشانههای جسمی دیگر همراه است؛ کنترل تنفس از طریق انجام دم و بازدمهای آهسته و منظم شکمی به کاهش استرس کمک میکند.
- خودگوییهای انطباقی: به دنبال وقوع حوادث استرسزا و بحرانها، افکار نگرانکننده زیادی به ذهن ما هجوم میآورند که مشخص نیست چه اندازه واقعیت دارند، و میدانیم که همه این افکار نمیتوانند درست و واقعی باشند، در حالیکه اضطراب ناشی از آنها، بیش از حد آزار دهنده هستند، و چنانچه به شکل دیگری در مورد اتفاقات فکر کنیم که واقعیتر است میتوانیم اضطراب خود را کاهش دهیم.
- تصویرسازی ذهنی: ابتدا خاطرهای از یک رویداد خوشایند مثل رفتن به مسافرت، مهمانی و ... را بیاد آوریم و آن را با جزئیات تجسم و بیان کنیم؛ وقتی بطور کامل آن خاطره را در ذهن بازسازی کردیم سراغ خاطراتی برویم که ناخواسته وارد ذهنمان میشوند و به یکی از آنها فکر کنیم؛ وقتی آن را بیاد آوردیم، بلافاصله خاطره خوشایند را جایگزین کنیم و سعی کنیم ذهنمان بر خاطره خوشایند متمرکز شود.
- تقویت مهارت حل مشکل: یکی دیگر از روشهای موثر در کاهش اضطراب و استرس، مهارت حل مشکل است؛ در شرایط پراسترس افراد با مشکلات متعددی روبرو هستند که شاید نتوانند برای آن راه حل مناسبی به سرعت پیدا کنند و دست به کارهایی می زنند که مشکل را بیشتر کند، بنابراین لازم است مهارت حل مساله را آموزش ببینیم.
ندا خورشیدیان – مسوول واحد سلامت روان مرکز بهداشت شهدای انقلاب
نظر دهید