مرکز بهداشت شهدای انقلاب
موائد مصرف نان سبوس دار
سبوس گندم سرشار از فیبر و مواد کمیابی همچون منگنز، منیزیم و اسیدفولیک است؛ فیبرها مواد غیر قابل هضمی هستند که فواید بسیاری دارند از جمله موجب تسهیل حرکت مواد غذایی در اندام های گوارشی و جذب بهتر مواد ارزشمند می شود
سبوس گندم سرشار از فیبر و مواد کمیابی همچون منگنز، منیزیم و اسیدفولیک است؛ فیبرها مواد غیر قابل هضمی هستند که فواید بسیاری دارند از جمله موجب تسهیل حرکت مواد غذایی در اندام های گوارشی و جذب بهتر مواد ارزشمند می شود، همچنین سرعت گوارش را کند و احساس سیری را طولانی تر می کنند.
بر اساس مطالعات انجام شده، مصرف غلات کامل و افزودن سبوس به غذا ها تاثیر مستقیمی در ثابت نگه داشتن وزن دارد و حتی می تواند موجب کاهش آن شود؛ فیبر از طریق مکانیسم های گوناگونی بر کنترل وزن موثر است، احساس سیری را زودتر و پایدارتر از سایر مواد غذایی به ارمغان می آورد و همچنین موجب کاهش جذب انرژی از مواد هضم شده و افزایش دفع انرژی از بدن می شود.
فیبر موجود در سبوس تاثیر بسزایی بر تنظیم و تعادل سیستم گوارشی و وضع مزاجی دارد؛ از مهمترین خواص فیبر این است که حرکت غذا را بعد از معده در طول مسیر گوارش پیوسته و منظم نگه می دارد، که این عمل موجب عدم ابتلا به ناراحتی های رایج سیستم گوارش می شود؛ همچنین تحقیقات نشان می دهد، مصرف غلات با سبوس و فیبر بالا موجب کاهش استرس و احساس خستگی در افراد می شود.
سبوس در پیشگیری از بیماری هایی مانند سرطان، دیابت نوع 2 و بیماری های قلبی عروقی موثر است، و با وجود ویتامین ب 3 یا همان " نیاسین" موجود در سبوس، ریسک ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی و دیابت نوع 2 را تا حدود 20 درصد کاهش می دهد.
سبوس دارای درصد بالایی منیزیم است که برای عملکرد ماهیچه ها و سیستم عصبی بسیار مهم است و موجب تقویت استخوان ها و سیستم ایمنی بدن می شود.
همچنین آهن موجود در نان سبوسدار به شرط وجود شرایط مناسب برای جذب، سبب رشد مغزی، شناختی و رفتاری در کودکان می شود، و در بزرگسالان با افزایش تمرکز ذهنی و بازدهی کاری، توان عملکرد فکری و جسمی را افزایش می دهد.
نسیم بهادری – کارشناس واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت شهدای انقلاب
نظر دهید