پیام رییس مرکز بهداشت شهدای انقلاب، بمناسبت هفته جهانی سلامت مردان
15 الی 21 ژوئن مصادف با 26 خرداد ماه الی 1 تیرماه به عنوان هفته جهانی سلامت مردان در بسیاری از کشورها برگزار می گردد. در سال جاری به دلیل شدت ابتلا و مرگ و میر کووید 19 در مردان، شعار ذیل جهت هفته مذکور در سطح بین المللی در نظر گرفته شده است:
15 الی 21 ژوئن مصادف با 26 خرداد ماه الی 1 تیرماه به عنوان هفته جهانی سلامت مردان در بسیاری از کشورها برگزار می گردد. در سال جاری به دلیل شدت ابتلا و مرگ و میر کووید 19 در مردان، شعار ذیل جهت هفته مذکور در سطح بین المللی در نظر گرفته شده است:
"Take Action on covid-19"
"برای کووید 19 اقدام کنید"
مناسبت مذکور فرصت مغتنمی برای اطلاع رسانی و حساس سازی جامعه مردان، سازمان های دولتی، غیر دولتی و صنوف مختلف در خصوص کووید 19 به شمار می آید. در چنین شرایطی اطلاع رسانی، تلاش برای افزایش آگاهی مردان به موضوع سلامتی به طور کلی و بیماری کووید 19 به شکل اختصاصی مبتنی بر ویژگیهای فرهنگی و اجتماعی هر منطقه و تشویق مردان به مشارکت در توسعه برنامه های بهداشتی پایه می تواند به عنوان یک راهکار برای عبور از بحران فوق بوده و فرصت مناسبی برای اطلاع رسانی و حساس سازی جامعه و دولت در خصوص اهمیت سلامت مردان در خانواده و جامعه می باشد.
در سال جاری با توجه به شیوع کووید 19 در دنیا و شدت ابتلا و مرگ و میر بیشتر مردان نسبت به زنان سبب شده است که این موضوع در صدر مسایل مطرح شده در هفته فوق قرار گیرد.
گرچه همه افراد جامعه از کوچک تا بزرگ و زن و مرد در معرض خطر کرونا ویروس هستند، اما سن و جنس به عنوان دوفاکتور مهم در ابتلا یا شدت علایم تاثیر گذارند. ابتلا و سن افرادی که علائم شدید تری پیدا می کنند یا ابتلا به کرونا در آنها منجر به مرگ می شود، در سالهای پایانی
میانسالی و دوره سالمندی بیشتر است. همچنین تاکنون موارد آلودگی و شدت ابتلا و مرگ و میر در مردان بیشتر از زنان بوده و این افراد نیازمند مراقبت و توجه بیشتر هستند. مهمترین عواملی که در ابتلا و شدت بیشتر عوارض کووید 19 در مردان نقش بازی می کنند و در مطالعات مختلف در نقاط مختلف دنیا مورد تاکید قرار گرفته اند، عبارتند از:
1- ویژگیهای بیولوژیک مردان:
شواهد، حاکی از آسیب پذیری بیولوژیک بیشتر مردان در مقابل بیماری کووید 19 می باشد.
پروفایل اجتماعی و مسئولیت شغلی
2- پروفایل اجتماعی و مسئولیت شغلی مردان:
شاغل بودن اکثریت مردان به عنوان نان آور خانواده سبب می شود که تماسهای آنان ب محیط خارج از خانه بیشتر از سایر افراد خانواده بوده و در معرض خطر بیشتری قرار گیرند. آنها باید بنا را بر آن بگذارند که اطرافیان آنها از فامیل و همسایه و همکار و دوست و آشنا تا پزشک و معلم و مغازه دار و راننده و ... آلوده هستند. تنها با پذیرش این اصل است که به حفاظت شخصی خود توجه خواهند کرد و حد اکثر اصول بهداشتی و احتیاطات همه جانبه را رعایت خواهند کرد.
3- مسئولیت خانوادگی مردان برای خرید اقلام مورد نیاز خانواده:
اکثریت میانسالان مسئولیت خرید اقلام ضروری خانواده را نیز به عهده دارند و در معرض خطر بیشتری قرار می گیرند. باستی تعداد دفعات خرید را به حداقل ممکن برسانند و سعی کنند خرید اقلام مورد نیاز را یک جا خریداری نمایند.
4- تاثیر مسائل فرهنگی بر ابتلای مردان:
از جمله مهم ترین چالش ها باور غلط مردان مبنی بر برتر بودن و قوی تر بودن مردان نسبت به
زنان و در نتیجه مغفول ماندن تمرکز بر سلامت خودشان است. با همین باو.رهاست که مردان کمتری به مراکز درمانی مراجعه می کنند و به انجام آزمایش تن می دهند یا کمتر از زنان به رعایت اصول بهداشتی تعریف شده مبادرت می ورزند
5- بیماریهای مزمن در مردان :
گرچه بیماریهای مهمی مانند بیماری قلبی عروقی ) فشارخون بالا، دیابت، بیماری عروق قلب و بیماری عروق مغز( عامل مهم مرگ و میر بویژه در گروه سنی میانسال و سالمند می باشد، اما این عوامل در مردان نقش بسیار پررنگ تری نسبت به زنان دارند و بروز و شیوع و مرگ و میر ناشی از آنها به طور قابل توجهی بیشتر از زنان است. با توجه به اینکه یک عامل خطر بسیار مهم در شدت ابتلا مرگ و میر ناشی از کووید 19 ابتلا به بیماریهای زمینه ای فوق می باشد، مردان در معرض خطر بیشتری قرار می گیرند.
6- رفتارهای ناسالم مردان:
به همان اندازه که ویروس کرونا خطرناک و مرگ آفرین است، اثرات ناگوار و مخرب تغذیه ناسالم و بی تحرکی بر سلامتی نیز می تواند منجر به عواقب ناخوشایندی مانند سکته قلبی و مغزی، دیابت، فشارخون بالا، چاقی، چربی خون بالا، کبد چرب، افسردگی، کاهش قوای عضلانی و.... گردد.
7- عامل خطر دخانیات در مردان :
شیوع بیماری کووید 19 احساس ضرورت برای ترک سیگار را افزایش می دهد و دلایل کافی وجود دارد که ترک سیگار در طول پاندمی کووید19می تواند شانس مبارزه با ویروس را افزایش دهد. از این شرایط باید برای تغییر رفتار مردان بویژه مردان جوان در جهت ترک سیگار سود جست.
دکتر حمید رضا قاسم پور
رییس مرکز بهداشت شهدای انقلاب
نظر دهید