مرکز بهداشت شهدای انقلاب
چگونه با تغذیه سالم، سیستم ایمنی بدن را تقویت کنیم!
سیستم ایمنی بدن برای بقای انسان ضروری است؛ این سیستم، بدن را در برابر مهاجمان بیرونی مانند باکتریها، ویروسها و توکسینها (مواد سمی تولید شده توسط میکروبها) محافظت میکند.
سیستم ایمنی بدن برای بقای انسان ضروری است؛ این سیستم، بدن را در برابر مهاجمان بیرونی مانند باکتریها، ویروسها و توکسینها (مواد سمی تولید شده توسط میکروبها) محافظت میکند، و به محض مشاهده دشمن یا عامل بیگانه، برای حمله متناسب با آن آماده میشوند.
گفته شده هر گونه افراط و تفریط در دریافت انرژی و ریزمغذی ها سبب بروز سوء تغذیه خواهد شد، به طوری که عدم تعادل بین دریافت و مصرف انرژی، منجر به چاقی می شود که هر دو اثرات سوئی بر پاسخ عملکردی ایمنی بدن دارند؛ بنابراین شیوع عفونت در افراد چاق نسبت به افراد لاغر بالاتر است. و همین طور کمبود ویتامین ها و املاح معدنی مانند: ویتامین C، D، A، آهن و سلینوم و ... که می تواند فرایندهای دفاعی بدن را در برابر ارگانیسم های خارجی مثل ویروس ها را تحت تاثیر قرار دهد.
باید بیاد داشته باشیم، تغذیه صحیح به معنی مصرف مواد غذایی گران قیمت نیست، بلکه با استفاده از جایگزین های مواد غذایی می توان تغذیه ای صحیح و متناسب با اقتصاد خانواده داشت.
ما باید برای تقویت سیستم ایمنی بدن به اندازه کافی از منابع پروتئینی و ریزمغذی ها استفاده کنیم؛ بهترین منبع پروتئینی ارزان، حبوبات است که همراه با غلات ارزش غذایی معادل گوشت خواهد داشت؛ همچنین به جای مصرف مکمل های مولتی ویتامین برای تقویت سیستم ایمنی، از سبزی ها و میوه های فصل استفاده کنیم.
ریز مغذی هایی که باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می شود!
سلنیوم:
مصرف سلنیوم باعث کاهش استرس اکسیداتیو، کاهش التهاب و تقویت سیستم ایمنی بدن می شود.
منابع غذایی سیلنیوم: تخم مرغ، مغز ها، ماهی، میگو ، قارچ
آهن:
افرادی که بدلیل دریافت کم منابع غذایی آهن دچار کمبود آهن و کم خونی می شوند، مقاومت کمتری در مقابل عفونت ها و بویژه ویروس کرونا دارند.
گوشت قرمز، مرغ، ماهی از منابع غنی آهن هستند. حبوبات و زرده تخم مرغ، سبزی های سبز تیره مثل جعفری، برگ چغندر، برگ های تیره، کاهو، انواع خشکبار و مغزها نیز به تامین آهن مورد نیاز بدن کمک می کنند.
امگا 3
" امگا 3 " یکی از انواع چربی های غیر اشباع است که در بدن ما ساخته نمی شود، بنابراین جزو چربی های ضروری برای بدن است.
مصرف مواد غذایی حاوی امگا 3 به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کند؛ ماهی قزل آلا، نخم کتان و گردو از منابع امگا 3 هستند.
ویتامین د3
اگر سطح ویتامین دی در محدوده نرمال باشد، نقش بسزایی در سطح ایمنی بدن در مقابل بیماری ها علی الخصوص بیماری کرونا دارد.
منابع غذایی ویتامین D شامل : ماهی های چرب، لبنیات و زرده تخم مرغ
افراد بالای 12 سال یک عدد قرص پنجاه هزار واحدی بصورت ماهانه و کودکان 2 تا 12 سال، هر دوماه یک عدد قرص 50هزار واحدی مصرف نمایند.
ویتامین B12 :
در سالمندان توانایی جذب ویتامین B12 کاهش می یابد؛ برای پیشگیری از کمبود این ویتامین که موجب تضعیف سیستم ایمنی و پیشرفت سریع بیماری های ویروسی می شود، لازم است مقدار مناسبی از: گوشت قرمز، ماهی، شیر و تخم مرغ روزانه مصرف شود.
ویتامین B6 :
با بالا رفتن سن، سوخت و ساز این ویتامین افزایش و جذب آن کاهش می یابد. از طرف دیگر مصرف ناکافی گوشت دریافت این ویتامین را نیز کاهش می دهد؛ مصرف روزانه منابع غنی این ویتامین به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کند.
منابع ویتامین ب6: جگر گوساله، سیب زمینی، موز، عدس و اسفناج، گوشت، شیر، تخم مرغ، حبوبات و غلات کامل
روی:
گوشت، شیر و لبنبات، تخم مرغ و حبوبات از منابع غنی روی می باشند؛ بطور کلی با مصرف منابع غذایی حاوی پروتئین بخصوص پروتئین حیوانی هر دو ریزمغذی آهن و روی تامین می شود.
حسین سلیمانی نیا – کارشناس واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت شهدای انقلاب
نظر دهید